Täältä löydät rodut ja värit joita kasvatan

Hermeliini

Rodun alkuperämaa on Englanti, jossa se esiteltiin vuonna 1884 Hullin näyttelyssä. Herra Meynell Englannin Darlingtonista on rodun alkuperäiskasvattaja. Rotu oli alun perin valkoinen ja nimeltään polish. Se kehittyi myöhemmin kääpiöjänikseksi. 1800 - luvun lopulla polish vietiin Saksaan, jossa rotua jalostettiin kohti nykyistä hermeliinityyppiä. Värilliset ja kuviolliset muunnokset jalostettiin Hollannissa ja hyväksyttiin standardiin 1940.

- Pohjoismainen standardi

Hermeliini on rotu, jolla on aivan oma profiilinsa tyypin ja rungonmuodon osalta. Lyhyet korvat korostavat pyöreää päätä ja aikaansaa yhdessä lyhyen rungon kanssa sopusuhtaisen yleisvaikutelman. Luonteeltaan hermeliini on rauhallinen ja mukava rotu. Rodun ihannepaino on 0,81-1,31 kg. Roduissa hermeliini luokitellaan kääpiörotuihin.

.

PLU-20 PET CH Putte, kasv. Terje Axerud, SE
PLU-20 PET CH Putte, kasv. Terje Axerud, SE

Chinchilla

Chinchilla on luonnonväri ja sen vuoksi sillä on nenä, vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut, leuanreunat ja silmien ympärykset valkoiset. Niskakolmio on valkoisesta vaaleanharmaaseen ja se on mahdollisimman lyhyt. Nuorilla eläimillä voi olla rusehtavampi sävy, mutta ensimmäisen karvanlähdön jälkeen sen tulee olla poissa. Turkin pohjaväri tulee olla niin tumman harmaansininen kuin mahdollista ja peittää noin puolet karvan pituudesta. Silmien ja kynsien väri tulee olla ruskea. 

Ricky Martin*, kasv. Max Hedlund, SE
Ricky Martin*, kasv. Max Hedlund, SE

Musta

Väri on niin syvän musta kuin mahdollista ja siinä on voimakas kiilto. Peitinväri jatkuu karvassa mahdollisimman pitkälle karvan juureen. Turkin pohjaväri: tummansininen. Silmien väri: tummanruskea. Kynsien väri: tummanruskea

Petkelkannan Danny, kasv. Laura Mehtonen, FI
Petkelkannan Danny, kasv. Laura Mehtonen, FI

Venäläinen

Perusväri on valkoinen. Kuvion väreinä on hyväksytty

musta, sininen ja ruskea.
Pään kuvio koostuu maskista ja korvakuviosta. Maski
peittää pään etuosan, ja on edestä katsottuna
pystysuoran soikionmuotoinen. Se peittää koko
nenän ja ylähuulen. Nokisuus alaleuassa
hyväksytään. Maskin yläreuna ulottuu keskelle päätä
samaan linjaan silmien alareunan kanssa, mutta on
selvästi erossa silmistä. Maski on mahdollisimman terävärajainen. Korvat ovat värittyneet koko pituudeltaan ja korvanjuuret ovat terävärajaiset.
Jalat ovat värittyneet suurimmalta osaltaan, kuvio
loppuu noin 1-2 cm kinnernivelen yläpuolelle
säännöllisenä renkaana. Häntä on kokonaan
värittynyt ja hännänjuuressa on terävä raja.
Silmien väri: tummanpunainen
Kynsien väri: ruskea

Riwilings Urban Voodoo, kasv. Elina Ruha, FI
Riwilings Urban Voodoo, kasv. Elina Ruha, FI
Teho*, kasv. Hans Blomqvist, SE
Teho*, kasv. Hans Blomqvist, SE

Sinisoopeli

Tummalla muunoksella tummat osat ovat samaa väriä

kuin sininenwiener ja vaalenevat asteittain
vaaleansiniseen sävyyn. Vaaleassa muunnoksessa
tummimmat osat ovat vaaleansiniset. Tämä väri
vaalenee asteittain pastilliseen vaaleansiniseen, joka
ei kuitenkaan saa olla niin vaalea, että muistuttaisi
valkoista. Kuviointi, tummin kuviointi on pään
etuosassa, korvissa, selässä, jalkojen ulkosivuissa
sekä hännässä. Turkin pohjaväri siniharmaa,
kynsienväri luunväri ja silmät siniharmaat.

Ylemmässä kuvassa on vaalea sinisoopeli ja alemmassa kuvassa on tumma sinisoopeli. Väri kuitenkin kirjataan aina sukutauluihin sinisoopelina.

Näiden päävärien lisäksi syntyy yhdistelmästä riippuen ajoittain luonnonharmaata, luonnonruskeaa, luonnonmustaa, raudanharmaata, ruskeaa sekä ruskeasoopelia. 

Kääpiöluppa

Rotu on jalostettu Hollannissa, jossa kasvattaja Adrian de Cock sai sen hyväksytyksi Hollannin standardiin vuonna 1964. Pohjoismaiseen standardiin rotu otettiin vuonna 1972. 

- Pohjoismainen standardi

Kääpiöluppa on pienin luppakorvainen rotu. Sillä on hyvin laskeutuvat korvat, lyhyt ja leveä runko sekä pyöreä pää.  Luonteeltaan kääpiöluppa on leppoisa ja mukava rotu, soveltuu myös ensi kaniksi. Rodun ihannepaino on 1,41-1,90 kg. Roduissa kääpiöluppa luokitellaan kääpiörotuihin

Riwilings Wrecking Crew, kasv. Elina Ruha, FI
Riwilings Wrecking Crew, kasv. Elina Ruha, FI

Sininen

Tumman sininen väri, joka ei kuitenkaan ole niin tumma, että se vaikuttaisi sinimustalta. Peitinväri on koko rungossa yksivärinen ja kiiltävä, ja se jatkuu karvassa pitkälle, niin lähelle karvanjuurta kuin mahdollista. Vatsan väri on hiukan himmeämpi.
Turkin pohjaväri: hiukan vaaleampi sininen kuin peitinväri
Silmien väri: siniharmaa
Kynsien väri: tumma luunväri  
Riwilings Rockabilly Rules, kasv. Elina Ruha, FI
Riwilings Rockabilly Rules, kasv. Elina Ruha, FI

Sinisoopeli

Tummalla muunoksella tummat osat ovat samaa väriä kuin sininenwiener ja vaalenevat asteittain vaaleansiniseen sävyyn. Vaaleassa muunnoksessa tummimmat osat ovat vaaleansiniset. Tämä väri vaalenee asteittain pastilliseen vaaleansiniseen, joka ei kuitenkaan saa olla niin vaalea, että muistuttaisi valkoista. Kuviointi, tummin kuviointi on pään etuosassa, korvissa, selässä, jalkojen ulkosivuissa sekä hännässä. Turkin pohjaväri siniharmaa, kynsienväri luunväri ja silmät siniharmaat.

Kuvassa oleva kani on vaalea sinisoopeli

Näiden päävärien lisäksi syntyy yhdistelmästä riippuen ajoittain luonnonharmaata, luonnonsinistä, ruskeasoopelia sekä siam kuvioisia 

Pienet rodut

Rodun alkuperämaasta ei ole päästy yksimielisyyteen, koska Saksa, Englanti ja Ranska ovat kaikki ilmoittautuneet rodun kehittäjiksi. Rotu esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1924 sekä Saksassa että Englannissa. Se esiintyi samana vuonna lisäksi myös USA:ssa. Soopeli on siperialaisen kallisturkkisen supin nimike 

- Pohjoismainen standardi

Rotu polveutuu Englannista, jossa se on tunnettu vuodesta 1857 lähtien. Venäläinen kuuluu vanhimpiin kanirotuihin. Suurin piirtein samoihin aikoihin kuin Englannissa, rotu on tullut esiin myös Ranskassa. Rodulla on ollut ajan saatossa monta nimeä; Kiinalainen, Egyptiläinen, Afrikkalainen, Siperialainen, Himalya sekä Windsorinkani. Venäläisellä kanilla ei ole mitään tekemistä Venäjän valtion kanssa.

- Pohjoismainen standardi

Soopelin painoraja on 2,51-3,20 kg sekä venäläisen 2,21-3,00 kg. Näitä kahta rotua voi risteyttää keskenään menettämättä rodun puhtautta. Syntyvien poikasten väri määrää rodun, eli venäläistä esiintyy vain valkoisena kanina jolla on punaiset silmät sekä kuvion väri on musta, sininen tai ruskea. Soopeli on taas soopelikuvioinen väreissä ruskeasoopeli, sinisoopeli sekä siamsoopeli. Luonteeltaan molemmat rodut ovat uteliaita, seurallisia ja soveltuvat hyvin ensikaneiksi. 

Venäläistä meillä syntyy harvoin, koska rotu on vain apuna soopelin kasvatukseen.

Ruskeasoopeli

Kuvion väri on sekoitus eri ruskean, seepian ja beigen sävyjä. Tummassa muunnoksessa osat ovat hyvin tummanruskeita, melkein mustia ja muuttuvat vaaleammaksi, silti melko tummanruskean sävyksi. Vaaleassa muunnoksessa tummat osat ovat tumman beigenväriset. Tämä väri vaalenee asteittain vaalean pastellinbeigenväriseksi, joka ei kuitenkaan saa olla liian lähellä valkoista.

Kuvan kani on kuvanotto hetkellä 5 viikkoinen poikanen.

GG-20 Easy Boy*, kasv. Tor Gillerholtmoen, NO
GG-20 Easy Boy*, kasv. Tor Gillerholtmoen, NO

Sinisoopeli

Tummalla muunnoksella tummat osat ovat samaa väriä kuin sininenwiener ja vaalenevat asteittain vaaleansiniseen sävyyn. Vaaleassa muunoksessa tummimmat osat ovat vaaleansiniset. Tämä väri vaalenee asteittain pastilliseen vaaleansiniseen, joka ei  kuitenkaan saa olla niin vaalea, että muistuttaisi valkoista. Kuviointi, tummin kuviointi on pään etuosassa, korvissa, selässä, jalkojen ulkosivuissa sekä hännässä. Turkin pohjaväri siniharmaa, kynsien väri luunväri ja silmät siniharmaat. 


Kuvassa oleva kani on tumma sinisoopeli.

Poikkeavaturkkiset

Jalostustyö alkoi vuonna 1984. Pienirex polveutuu alunperin USA:sta jossa Monna Berryhill Texasista esitti rodun ensimmäistä kertaa Ohiossa 1986. Rotu hyväksyttiin USA:ssa 1988 ja pohjoismaissa 2010.

- Pohjoismainen standardi

Rex on kotoisin Ranskasta, jossa sitä ruvettiin jalostamaan vuonna 1919. Rotu esiteltiin ensimmäistä kertaa Pariisissa pidetyssä näyttelyssä. Alkuperästä on monia mielipiteitä, mutta todennäköisimmin se on jalostettu Ranskan Campagnen provinssissa, jossa se on tunnettu jo vuodesta 1730.

- Pohjoismainen standardi

Pienirex sekä rex luokitellaan poikkeavaturkkisiin. Turkin kuuluu olla tiheä, lyhytkarvainen sekä samettinen. Pienirexien painorajat ovat 1,71-2,10 kg ja rexien 2,51 kg ->. 

Rooroon Lilianne, kasv ja kuva Rosanna Salminen, FI
Rooroon Lilianne, kasv ja kuva Rosanna Salminen, FI

Castor

Geneettisesti luonnonharmaa jolla on yksi punavahvistaja.

Tätä väriä löytyy vain rex rodussa. Oma rex kasvatus on omaksi iloksi eikä poikasia ole kovin paljoa saatavilla ulkopuolisille.Rooroon Yisse, kasv. Rosanna Salminen, FI
Rooroon Yisse, kasv. Rosanna Salminen, FI

Musta

Väri on niin syvän musta kuin mahdollista ja siinä on voimakas kiilto. Peitinväri jatkuu karvassa mahdollisimman pitkälle karvan juureen. Turkin pohjaväri on tummansininen, silmien ja kynsien väri tummanruskea.
Rooroon Absoluuttinen nollapiste, kasv. Rosanna Salminen, FI
Rooroon Absoluuttinen nollapiste, kasv. Rosanna Salminen, FI

Sininen

Tumman sininen väri, joka ei kuitenkaan ole niin tumma, että se vaikuttaisi sinimustalta. Peitinväri on koko rungossa yksivärinen ja kiiltävä, ja se jatkuu karvassa pitkälle, niin lähelle karvanjuurta kuin mahdollista. Vatsan väri on hiukan himmeämpi.Turkin pohjaväri: hiukan vaaleampi sininen kuin peitinväri
Silmien väri: siniharmaa. Kynsien väri tumma luunväri.

Kuvassa oleva kani on viittakuvioinen